Friss topikok

  • fingerbangs: ha az egesz vilagon -a valsag hatasara- csokken a fogyasztas, akkor meg tobb marketing koltessel a... (2009.02.20. 21:40) Marketing válság?
  • szarszemetszaralak: Szerintem nézd át mégegyszer ezt a prezentációt. Ilyesmiben helyesírási hibát hagyni a legcikibb. ... (2009.02.06. 08:16) SEO nem a keresőkben elért pozíció!
  • Longhand: Hetente fogalmazzák át ezeket a pontokat, a Google achilles-ína ez a dolog. :) Btw. technikailag ... (2009.02.03. 00:25) Linkbuilding - mennyiség vagy minőség?
  • Szűcs Attila: Erről nem is tudtam, kösz a tippet, telepítem is! (2009.01.29. 21:30) Írjatok megjegyzéseket az Analyticsben!
  • Monika F: Ahogy már megírtam Konrádnál a Seznam és Google konkurens cégek. Jól látod, a Seznam felhasználóin... (2008.03.08. 09:53) Bazi nagy cseh lagzi

FM blog - Fóthy Móni blogja

Túl sok időm írásra nem marad. Viszont ha tehetem, akkor írok. Szeretnék használható, konkrét tippeket adni azoknak, akik csak most kezdik. Ha kérdéseitek vannak, tanácstalanok vagyok, küldjétek el emailben, közzéteszem, és próbálok segíteni a megoldásban.

Szakértői minősítés

Google Individual Professional

Heti gondolat

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket."

Albert Einstein

Mi mindenre használhatod a keresődet

2008.02.19. 21:05 :: Monika F

A kereső segíthet számolni, dollárokat forintra váltani, vagy különbséget tud tenni a nyelvek között. Minél jobban tudunk az interneten keresni, annál pontosabb és jobb találatokra számíthatunk. Összeszedtem néhány tippet a Google használatáról.

Keresés nélkül ma az interneten gyakorlatilag nem tudunk létezni. Keresők segytségével új oldalakat találhatunk meg, vagy információkat, amiket már olvastunk, de közben elfelejtettük valahol. A keresők alap használata egyszerű: beadjuk a keresőszót, vagy szavakat, megnyomjuk az Entert és a találati listából kiválasztjuk, melyik oldal felel meg legjobban annak, amit kerestünk. Ez az egyszerű keresés többnyire elegendő is és minél többet fogunk keresni, annál jobban ráérzünk majd, hogy kell kérdeznünk. Néha viszont jó kihasználni a speciális keresési funkciókat.

Speciális keresés

A Google.hu kezdőlapján kattintsunk a Speciális keresés feliratra. Egy új oldal nyílik meg, ahol számos lehetőségünk van a keresés pontosítására.












Itt specifikáljuk, milyen oldalakat szeretnénk találni. A "Tartalmazzák a következő szavak mindegyikét" mező tulajdonképpen ugyanaz, mint az alap mező a kezdőlapon, de ezen kívül lehetőségünk van pontos keresésre is. Ha "Tartalmazzák a következő kifejezést" mezőbe beírjuk hogy Eszterházy torta, a kereső tudni fogja, hogy ezeket a szavakat egymás mellett keresse, és nem mutatja meg pl. a "Gróf Eszterházy kedvence a diós torta" találatokat annak ellenére, hogy mindkét keresőszó benne van a találatban. A keresést pontosíthatjuk azokkal a szavakkal amik szerepelhetnek, illetve nem szerepelhetnek a találati listában. A példában én egy eszterházy torta elkészétísére vagyok kíváncsi, de ne legyen könyv vagy étterem a találatok között.
A rutinosabb felhasználók ezt már az alap keresőmezőbe így írják be:

  recept OR elkészítés "eszterházy torta" -könyv -étterem

Kiválaszthatjuk a domkumentum nyelvét, domainjét, vagy akár megadhatjuk milyen régi lehet az oldal. Nem kell túlzásokba esni :-) Hasznos példák a speciális keresésre:

"egész úton hazafelé azon gondolkodám"
site:hu
site:wikipedia.org
macska OR cica
define:NASA (ez leginkább csak angolul működik)

Nem csak kereső

A google elsősorban kereső, de jól használható egészen szokatlan feladatokra is. Ha beírjuk a keresőbe a 100 USD in HUF kifejezést, megkapjuk a pontos választ :-) Ez nagyon hasznos lehet a külföldi webshopok árainak átszámításánál. De ugyanúgy könnyen megtudhatjuk hogy ezer forintért hány eurót kapunk: 1000 HUF in EUR.
Ha összetett példát kell kiszámolnunk, azt is rábízhatjuk a Googlera, pl. 50 / (0.25 * 100) + 3. Ugyanúgy segít az átszámolásoknál, pl. 60 mile in km, vagy 5 days in s.

Mi több, ezek kombiációja is lehetséges. Például a 3 * 5 EUR + 8 * 10 USD in HUF, vagy 5 miles + 1 000 cm in km.
Ha kíváncsiak vagyunk, hány óra van most Tokyóban, kérdezzük meg a Googletól:
what time is it Tokyo (Google.com-on használható)

Szólj hozzá!

Címkék: google keresők

A bejegyzés trackback címe:

https://fmblog.blog.hu/api/trackback/id/tr78346281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása